Alla fordon hade körförbud – polisen lät dem köra

Uppdaterad
Publicerad

När EU-migranterna körs bort gäller inte lagen. Polisen struntade i att merparten av bilar och husvagnar som lämnade lägret i Sätra i Gävle i förra veckan var belagda med körförbud.

– Det känns som om polisen inte gör sitt jobb, säger Seved Röstberg från bilisternas intresseorganisation Motormännen.

Problemet är inte när EU-migranternas bilar och vagnar står stilla på Alderholmen där de åter slagit läger. Problemet är när de rör sig i trafiken. Och på Alderholmen var det tomt på torsdagen, så samtliga ekipage har kört genom Gävle dryga milen från Sätra på andra sidan stan och alla har körförbud.

EU-migranternas bilar

SVT Nyheter Gävleborg kontrollerade samtliga 18 bilar och 14 vagnar som var parkerade på Alderholmen under måndagen.

Bilar och vagnar som var svenskregistrerade och som hade en gällande nummerplåt hos Transportstyrelsen. En del vagnar saknar registreringsskyltar och några bilar är registrerade i Bulgarien. Men merparten har svenska skyltar.

Ingen av husvagnarna får köras

Samtliga husvagnar vara avställda och har körförbud, en av dem var avställd 1993, en annan 1996. En tredje var besiktigad senaste gången för mer än 25 år sedan, den 31 juli 1991.

Samtliga bilar hade också körförbud, alla är inte avregistrerade men har uteblivit från besiktningen och/eller struntat i att betala skatt och därmed belagts med körförbud.

– Det är ansvarig polisman på plats vid det här uppdraget som gör bedömningen utifrån behov och proportionalitet, säger John Köhler, lokalpolisområdeschef Gästrikland.

– Vad var viktigast? Vi hade ett grövre brott: olaga intrång, självtäkt och egenmäktigt förfarande som var grövre än trafikbrottet. Han fick göra en avvägning vad han skulle prioritera utifrån den lagstiftning vi har att följa.

Kan man säga att vi valde att se mellan fingrarna för trafikbrottet?

– Nej det vill jag inte säga. Det var en fråga om behov och proportionalitet.

Vad skulle ha hänt om någon som blev avhyst kört på någon?

– Då har vi fått startat en brottsutredning.

Med polisens goda minne

Men jag menar att de körde i väg med polisens goda minne?

– Då hade vi förstås fått granskat oss själva om vi gjort något fel.

EU-migranterna kommer ju att bli avhysta igen, kommer de att får köra i väg med sina fordon då också?

– Då får vi göra en bedömning igen, men naturligtvis ska vi titta på statusen på fordonen då. Och se vad vi kan ta stöd i lagstiftningen för att beivra brott.

En av bilarna är sedan tidigare beslagtagen av Gävle kommun på grund av obetalda p-böter på 36 000 kronor. Bilen ägs nu enligt Transportstyrelsen av en bilskrot i Gävleregionen. Men rullar uppenbarligen på gatorna ändå och står nu parkerad i EU-migrantlägret.

– Det är en katastrof, säger Seved Röstberg. Bilar som inte är skattade och besiktigade ska inte köras på vägarna över huvud taget. Polisen borde ha beslagtagit fordonen eller hindrat dem från att köra iväg.

En 48-åring från Forsbacka äger 46 bilar

Lagliga ägare till bilarna och husvagnarna är personer som äger mängder av bilar, så kallade bilmålvakter. En 28-åring med en poste restante-adress i Gävle äger till exempel två husvagnar och tre bilar i lägret, han äger enligt Transportstyrelsen totalt 17 fordon. En 29-åring som har sin adress på Brynäs står som ägare till fyra av de bilar som vi kontrollerat, totalt äger han 26.

En 48-åring i Forsbacka står registrerad på total 56 fordon hos Transportstyrelsen, tre av dem har körts från Sätra till Alderholmen där vi hittar dem nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranternas bilar

Mer i ämnet