Insatsledaren Dan Bergh vid räddningstjänsten i Söderhamn är upprörd över att de numera måste göra ambulansens jobb. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Fick vänta en halvtimme på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Vid nattens trafikolycka utanför Söderhamn, där en bil med fem personer gick av vägen efter en polisjakt, dröjde det 34 minuter innan en ledig ambulans kom till platsen. Räddningstjänstens insatsledare är mycket kritisk.

– Från räddningstjänstens sida är det helt oacceptabelt att vänta så här länge på ambulans. Den här gången var det lindriga skador men vi hade lika gärna kunnat ha fem medvetslösa, då hade vi haft problem, säger Dan Bergh, insatsledare vid räddningstjänsten i Söderhamn.

Ambulans kom – men var fullastad

Efter 20 minuter kom dock en ambulans från Söderhamn, men den var lastad med en passagerare och kunde endast stanna för att kolla skadeläget, sen åkte den vidare. Därefter dröjde det ytterligare några minuter innan två ambulanser från Bollnäs kom till olycksplatsen.

Jourtid inom ambulansen

”Allt mer upptagna”

Dan Berg upplever att ambulanserna i Söderhamn har blivit allt mer upptagna, särskilt med transporter till andra städer, sedan akutsjukhuset i Söderhamn lades ned.

– Som det är nu gör vi ambulansens jobb och så ska det inte vara, vi är utbildade i att göra andra saker, säger Dan Berg.

Läs mer: Biljakt efter ungdomar slutade med krasch i diket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet