Ambulans, Region Gävleborg Foto: Erik Engelro/SVT

Nu försvinner kritiserade jouren för den sista ambulanspersonalen

Publicerad

Den kritiserade jourtjänstgöringen för ambulanspersonal i länet kritiserades och arbetsgivaren backade i kollektivavtalet med Vårdförbundet. Ett 40-tal medarbetare har dock fortsatt drabbats av jourtjänstgöring men nu är ett avtal slutet.

Det är Kommunal med cirka 40 medlemmar inom ambulansen som efter en längre tids förhandlingar nu har kommit överens om ett nytt kollektivavtal där arbetsgivaren backar från den kritiserade jourtjänstgöringen.

Bakgrunden till jouren var att Region Gävleborg ville byta ambulanspersonalens ordinarie arbetstid på nätter mot jourtjänstgöring, vilket i praktiken ledde till att de behövde jobba fler timmar.

Jourtid inom ambulansen

Missnöje kvarstår

Från Kommunals sida är man dock inte fullt nöjd. Det nya avtalet innebär att sett över ett år får deras medlemmar jobba fler timmar än Vårdförbundets medlemmar.

– Majoriten av medlemmarna i Kommunal känner i det här läget att de främst vill få bort jouren som inte har gett dem en bra arbetsmiljö, och det får de med det här avtalet.  Naturligtvis vill medlemmarna i Kommunal ha samma avtal som Vårdförbundets medlemmar på ambulansen har. I den här förhandlingen har vi inte nått dit och medlemmarna väljer nu att backa på det kravet. Men frågan varför vissa medarbetare ska arbeta mer än sina kollegor på samma arbetsplats kvarstår givetvis, säger Tony Skoog, ombudsman i Kommunal Mitt, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet