Foto: SVT

Kritiserad ambulansjour kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg backar från den kritiserade arbetstidsmodellen med jour för ambulanspersonal och arbetar nu fram nya sätt att jobba, denna gång lovar man att lyssna på personalen.

För ungefär ett år sedan införde Region Gävleborg ett system med jourtjänstgöring inom ambulansverksamheten, trots personalens massiva protester. Jourtjänstgöringen skulle spara 4,5 miljoner kronor årligen åt Regionen, men personalen oroades för att gå miste om både motsvarande en månadslön i ersättning per år, och viktig återhämtningstid mellan passen.

45 anställda inom ambulansen sa upp sig i protest, något som fick konsekvenser för ambulansverksamheten i länet på sommaren, då ambulanser togs ur drift för att det saknades bemanning.

Regionen backar, syftet har inte uppfyllts

Nu meddelar Region Gävleborg att man backar från modellen med jourtjänstgöring, syftet med den har inte uppfyllts, och därför tar arbetsgivaren fram idéer till en ny arbetstidsmodell.

– Vi beklagar att det blev så här och att många mått dåligt under tiden. Vi har tagit till oss av kritiken från båda medarbetare och fackliga och i processen med att ta fram nya idéer till arbetstidsmodell har vi lyssnat till de önskemål som finns, säger Peter Sund, chef för ambulanssjukvården i ett pressmeddelande.

Två idéer

– Vi är glada och ser det som en stor framgång att arbetsgivaren äntligen har lyssnat på oss om att ta bort jouren. Vi har nu haft en bra kommunikation och dialog, säger Lilian Hultin på Vårdförbundet.

– Arbetsgivaren har presenterat två idéer och vi vill jobba vidare med den ena av dem. Den innehåller delar som Vårdförbundet framfört under hela processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länets ambulanser

Mer i ämnet