Fikru Maru fast på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Addis Abeba har utsatt onsdag för att delge Fikru Maru en dom, under förutsättning att han infinner sig i rättssalen. Maru behöver beslut om transport.

Domstolen i Addis Abeba hade idag en ny utsatt tid för att delge Fikru Maru en dom, under förutsättning att han infann sig i rättssalen. För att han skulle kunna ta sig dit måste fängelsemyndigheterna beordras från domstolen att köra dit honom. De skulle annars vägra att göra det på grund av hans hälsotillstånd.

Enligt anhöriga till Fikru Maru är han fortfarande kvar på sjukhuset trots att förhandlingarna skulle ha varit igång. Fängelsemyndigheterna uppger att de inte fått någon order att transportera honom till domstolen, medan domstolen säger sig ha lämnat de handlingar som behövdes. Vart det har falerat är det ingen som vet.

”Handlar om ovilja från domstolen”

Fikru Maru blev alltså fast på sjukhuset med bevakning och kunde inte ta sig dit. Nytt datum är bestämt till onsdag. Katrine Hruska, läkare och tidigare handledare till Emy Maru, har haft kontakt med Fikru Marus familj. Hon förväntar sig inte att det blir någon förhandling på onsdag heller.

– Nej, det tror jag inte. Hade domstolen velat hade de fixat det här idag. Det kan inte ha funnits något hinder att lösa det till eftermiddagen om man nu upptäckte att handlingarna inte nådde fram till förmiddagen. Det handlar bara om ovilja från domstolen och ytterligare en skenmanöver, säger hon.

Lovat transport

Domstolen har tidigare, vid flera tillfällen, meddelat att de ska komma med en dom till honom, men har av olika anledningar flyttat fram datumet. Senast förra veckan skulle ett delgivande av dom kommit, då angav man att Fikru Maru inte var på plats som anledning.

Efter påtryckningar från Marus advokater, anhöriga och den svenske ambassadören lovade rätten att beordra fängelsemyndigheterna en ambulanstransport idag, måndag. Något som alltså inte blev av.

Finlands och Danmarks EU-ambassadörer har träffat Emy Maru och de är inbjudna att närvara på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.