Kramar och glädje när Fikru Maru blev ordentligt firad på fredagen vid återkomsten till Hudiksvalls sjukhus. Till vänster Anna-Karin Kruse, tillförordnad vårdenhetschef vid kardiologen. Foto: Peter Nässén, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kramkalas när Fikru Maru kom tillbaka till Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom läkaren Fikru Maru tillbaka till sina vänner och kollegor vid Hudiksvalls sjukhus, och det blev många kramar och skratt.
– Ge mig en rock så kan jag börja jobba direkt, sa han inför glada kollegor.

Det är nu en och en halv vecka sedan Hudiksvallsläkaren frigavs från Kilintofängelset i Addis Abeba, efter fem år i fångenskap. Förra fredagen landade Fikru Maru på Arlanda och var tillbaka i Sverige, och sedan dess har det varit en hektisk vecka med presskonferenser, intervjuer och medverkan i olika radio och tv-program.

Alla vill ha sin del av Fikru Maru och hans berättelse om åren i Etiopiskt fängelse. Anklagad både för mut- och terroristbrott. Anklagelse som till slut drogs tillbaka och som till slut gjorde att han kunde resa hem som en fri man.

Idag kom Fikru Maru till sin gamla arbetsplats i Hudiksvall för att träffa kollegor, och för att träffa medlemmarna i Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa. Gruppen som under flera år arbetat för hans sak. SVT:s reporter på plats Peter Nässén berättar om ett möte med starka känslor, med kramar, skratt och blommor.

Givet att åka till Hudik

Fikru Maru sa på plats att återkomsten till Hudiksvall var mycket viktig för honom.

– Mina två största ögonblick den här tiden har varit 1: när min dotter smugglade in en lapp vid rättegången där det stod att hon skulle få tvillingar, och 2: att jag fick komma tillbaka hit till er.

– Det finns ingen annanstans jag skulle åka, det var givet att jag skulle komma hit nu, sa han inför kollegor, aktionsgruppen och landstingsföreträdarna på plats.

Hela mottagningen där han arbetar står still under Fikru Marus återkomst, många är på plats för att fira den återvändande hjärtläkaren och arbetskamraten.

”Kan börja jobba direkt”

Fikru Maru var på mycket gott humör och sa bland annat:

– Jag kan börja jobba – får jag ta fram en rock bara så börjar jag direkt!

Han fick också frågan hur det var att komma tillbaka till sitt gamla jobb, och svarade rappt:

– Mitt gamla? Jag jobbar ju här!

Tillförordnad vårdenhetschef vid kardiologen, Anna-Karin Kruse, beskriver dagen så här:

– Glädje och lättnad, jag har ju jobbat här på enheten i tio år och har varit delaktig hela tiden när han varit fängslad. Vi förstod ingenting. Det är jätteskönt nu, han har varit jättesaknad!

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet