SVT/Montage Foto: SVT/Montage

Fikru Maru akut behandlad i natt

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll drabbades den fängslade läkaren Fikru Maru av ytterligare en lungkollaps. Nu kräver en svensk läkare att statsministern agerar.

Enligt uppgifter från hans dotter Emy som är vid sin pappas sida på sjukhuset i Addis Abeba så ska den slang som dränerar lungan och ger den möjlighet att fungera, ha ramlat ut. Det fick då till följd att lungan återigen kollapasade och slutade fungera.

Fikru Maru fick akut hjälp av jourhavande läkare på Block Lion-sjukhuset, där han är inlagd, att sätta tillbaka dränaget igen.

Under onsdagen kom det ytterligare ett bakslag för Fikru Maru då fängelsemyndigheterna återigen vägrade att föra honom till domstolen, varför ingen dom kunde meddelas. Samma sak inträffade i måndags. Ny utsatt tid för förhandling är nu den 21 oktober.

Krav på svenska regeringen

Det här har fått bland annat Margareta Sidenvall, läkarkollega och aktiv i aktionsgruppen för Fikru Maru, att adressera ett skarpt brev till statsminister Stefan Löfvén och utrikesminister Margot Wallström. Hon skriver bland annat:

”Ni som är ansvariga för kontakterna med rättsväsendet och regeringsföreträdare i Etiopien kan inte på några villkor låta datumet den 21 oktober få gälla.

Åtgärder måste omedelbart vidtagas för att få ett slut på rättsprocessen så att Fikru Marus kan få en skyndsam ambulanstransport hem till Sverige! Tiden för att tryggt kunna utföra det nödvändiga thoraxkirurgiska ingreppet som kan rädda Fikru Marus liv har redan passerats.

Chansen att ingreppet alls skall lyckas minskas för VARJE dag som ytterligare passerar.

Vad som återstår i den diplomatiska arsenalen överlåter jag förstås till Er som är insatt i diplomatins språk att bedöma – jag ger bara budskapet att det är BRÅTTOM om det skall finnas något liv att rädda!”

Brevet i sin helhet

Statsminister Stefan Löfvén

Utrikesminister Margot Wallström

Samtliga politiska ledamöter i utrikesutskottet

EU-parlamentarikerna Bodil Valero och Lars Adaktusson

Samtliga tjänstemän på UD som under det senaste året varit involverade i handläggningen av Fikru Maru.

Ambassadör Jan Sadek

Angående situationen för den i Etiopien fängslade hjärtläkaren Fikru Maru – idag 1 259 dagar.

För er som är mottagare till detta brev är det obehövligt med en ingående bakgrundspresentation till situationen för Fikru Maru, då ni alla är väl förtrogna med situationen.

Idag blev den utsatta tidpunkten för förhandling återigen uppskjuten, denna gång med uppgiven orsak att otillräckligt antal personer fanns tillgängliga för att garantera Fikru Marus medicinska säkerhet vid transport till rättssalen och under vistelse i rättssalen. För att åtgärda denna ’detalj’ i planeringen behöver man ytterligare 9 dagars planering till nästa utsatta rättstillfälle.

Det har genom den information som framförts till Etiopiska företrädare av medicinskt kunniga personer och genom diplomatiska kontakter klart framgått att Fikru Marus liv är i fara om inte en mer avancerad behandling erbjuds för den lungkollaps (pneumothorax) som han råkade ut för den 3 september. Redan enstaka dagar efter att den initiala behandlingen visade sig vara otillräcklig, borde optimalt en mer avancerad behandling ha planerats. Det har nu gått en hel månad sedan den tidpunkten passerats.

Länge har svenska UD hävdat att man måste ´respektera ett annat lands rättsprocess´. Att processen kring Fikru Maru för länge sedan har urartat till ett farsartat spel utan några om helst vanliga juridiska spelregler är säkert uppenbart för alla som något satt sig in i fallet.

Sedan Fikru Marus hälsa komplicerats till ett livshotande tillstånd, genom bristande behandlingsresurser i Etiopien, innebär de uppskjutna rättegångarna som förhindrar adekvat vård i praktiken en dödsdom.

Ni som är ansvariga för kontakterna med rättsväsendet och regeringsföreträdare i Etiopien kan inte på några villkor låta datumet den 21 oktober få gälla. Åtgärder måste omedelbart vidtagas för att få ett slut på rättsprocessen så att Fikru Marus kan få en skyndsam ambulanstransport hem till Sverige! Tiden för att tryggt kunna utföra det nödvändiga thoraxkirurgiska ingreppet som kan rädda Fikru Marus liv har redan passerats. Chansen att ingreppet alls skall lyckas minskas för VARJE dag som ytterligare passerar.

Vad som återstår i den diplomatiska arsenalen överlåter jag förstås till Er som är insatt i diplomatins språk att bedöma – jag ger bara budskapet att det är BRÅTTOM om det skall finnas något liv att rädda!

Med vänliga hälsningar

Margareta Sidenvall

Läkare

Medlem av Arbetsgruppen för Fikru Marus Rättvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.