Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskaren Sture Nordin i Bönan fick bara sex strömmingar senaste gången han var ute med fiskebåten. Foto: Arvid Jansson/SVT

Fiskare larmar om kris för strömmingen längs Gävleborgskusten: ”Vi får ingen strömming”

Uppdaterad
Publicerad

I år har den totala fiskekvoten på strömming nästan dubblerats i Bottenhavet för industritrålarna till havs. Trots att kustnära fiskare larmar om en akut situation för strömmingen.

– Vi har varnat för att om vi inte gör något snart så blir det kollaps, och nu är det kollaps. Vi får ingen strömming alls, säger Dennis Bergman, fiskare i Norrsundet.

Den totala mängden strömming som får fiskas upp ur Bottenhavet bestäms av EU. 2021 höjdes den siffran från 11 712 till 21 164 ton.

Havs- och vattenmyndigheten bestämmer sedan hur strömmingen ska fördelas mellan de kustnära yrkesfiskarna och industritrålarna till havs. 2021 fördelades 1500 ton till de kustnära fiskarna – resten till industrifisket.

Knapp tredjedel nyttjats

Bara 31 procent av kustkvoten för strömming har nyttjats i år. Enligt yrkesfiskaren Dennis Bergman i Norrsundet, utanför Gävle, spelar det ingen roll hur många ton kustnära fiskare tilldelas så länge industrifisket tillåts fiska så hårt.

– Problemet är att det inte finns någon ätbar strömming kvar att fiska, säger Dennis Bergman.

Följ med när SVT Gävleborg besöker yrkesfiskare längs med hela länets kust i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.