Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var på fredagen en hästprotest mot de regler som Gävle kommun har för att det ska kunna bedrivas torghandel. Det var fiskaren Dennis Bergman som protesterade. Hör honom i videon. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Fiskarens hästprotest i Gävle: Går tillbaka till torghandeln på 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

Fiskaren Dennis Bergman har fått nog av Gävle kommuns regler för handel på Stortorget. På fredagen protesterande han genom att gå tillbaka till hur torghandeln såg ut på 1800-talet.

– Gävle kommun är bakåtsträvande, så då är vi det också, säger Dennis Bergman.

På morgonen kom han till Stortorget med häst och vagn för att sälja fisk på ett enkelt träbord. Fisken förvarade han i gamla gröna träbackar fyllda med is.

Orsaken till protesten är han skaffat sig en kylbil som han vill sälja sin fisk från, men kommunen vägrar att låta honom parkera fordonet på torget.

Bokat möte med kommunen

Ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Anders Ekman (C), har inte tid att ställa upp på en intervju men skriver till SVT Gävleborg att:

”Vi har redan sedan tidigare ett möte inplanerat med Bergmans Fisk nästa vecka för att diskutera torgplats. Att Bergmans inte får stå med foodtruck just nu beror på att de själva valt att säga upp sin torgplats.

De får gärna teckna avtal om torgplats igen och kan då stå med foodtruck. Däremot kan de kanske inte få exakt den plats på torget som de önskar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.