De vanligaste skadorna är sår, brutna armar och stukningar, berättar akutchefen Walentin Lindholm. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Trycket ökar på akutmottagningen i Gävle – akutchefen: ”Vi har mer att göra i år”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på akutmottagningen i Gävle ökar igen. Just nu handlar det inte om covidpatienter, utan att fler kommer in med skador som sår och brutna ben, och det är framförallt barn det gäller. Akutchefen Walentin Lindholm tror att det har att göra med att restriktionerna har lättat.

Det var ett tag då personalen på akutmottagningen kunde pusta ut. Covid-patienterna blev färre och många såg fram att ta semester. Men nu har ett nytt orosmoln dykt upp – fler och fler kommer in med skador som brutna ben, stukningar och sår.

– Vi har mer att göra i år än förra året, så är det ju, säger Walentin Lindholm, chef för akutmottagningen.

Enligt honom finns det en koppling med att vissa restriktioner har lyfts. Förra året var det fler som satt hemma, men nu är folk mer aktiva. Walentin Lindholm får in fler och fler som skadat sig när de är ute och idrottar, cyklar, eller efter en utekväll på krogen.

Vårdpersonal skjuter upp semestern

I veckan har flera regioner larmat om att akutmottagningarna är överbelastade på grund av ett ökat antal skador. I Gävleborg är läget fortfarande hanterbart och Walentin Lindholm har inte behövt kalla in någon från semestern. Däremot har vissa valt att avstå semestern för att ta den senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.