Flera bränder efter åskoväder – stor brandrisk i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har flera bränder pågått i skog och mark i framförallt Ljusdal och Ovanåker där ett åskoväder har dragit in över kommunerna. Och även under tisdagseftermiddagen letar räddningstjänster efter misstänkta bränder.

– Det började egentligen redan under måndagen, säger Olle Björk, insatsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal. Just nu har vi två pågående bränder som vi försöker släcka.

Bränderna är mindre till storleken och inte i närheten av någon bebyggelse, men de har varit svårtillgängliga och därmed besvärliga att släcka, enligt Olle Björk. Marken har varit torr, trots att det regnat under åskovädret.

– Men det har varit lätta skurar, marken har varit torr under en längre tid, säger han.

Även i Ovanåker har det kommit in flera larm om brand i skog och mark.

– Men vi har inte riktigt lyckats identifiera platserna ännu, utan vi har tre enheter som är ute och spanar efter bränderna, säger insatsledaren vid räddningstjänsten i Ovanåker.

Stor brandrisk

Trots att det finns risk för stora regnmängder, finns det också en stor risk för skogsbrand, enligt SMHI. Det är torrt i markerna, skriver de på sin hemsida och risken för brandspridning är stor i Gävleborgs inland under de kommande dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer