Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverket har tre förslag på stationslägen genom Hudiksvall när dubbelspår planeras – se Peter Nyberg berätta om förslagen. Foto: SVT/privat

Flera förslag på stationslägen genom Hudiksvall på Ostkustbanan – nu inleds samråd igen

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket presenterade i dag fredag sitt förslag till ny sträckning av Ostkustbanan genom Hudiksvall. Det finns tre förslag på var den framtida tågstationen kan läggas. På måndag startar samrådsperioden.

Det har varit många turer om dubbelspår på Ostkustbanan genom Hudiksvalls kommun. Trafikverket arbetar nu med att välja ett geografiskt område för ett framtida dubbelspår genom kommunen. Sträckningen löper från Enånger i söder och knappt 40 kilometer norrut via Hudiksvall till Stegskogen.

Banan är i dag enkelspårig och enligt Trafikverket är kapacitetsproblemen påtagliga och hastigheteten är begränsad.

Flera förslag på stationslägen

Trafikverket har tre förlag på stationslägen genom Hudiksvall – ett östligt alternativ i anslutning till befintligt resecentrum och ett västligt i höjd med Bergsjövägen i stadens västra utkant samt ett mittalternativ i Glysis-området.

I Iggesund finns två förlag på stationslägen – ett på landbro genom samhällets centrala delar och ett läge nära E4, cirka tre kilometer väster om samhället.

Samrådsperiod

På måndag startar samrådsperioden och pågår till den 18 mars i år, då presenteras samtliga alternativ. Samrådet genomförs digitalt till följd av pandemin.

– Här vill vi att alla ska ta chansen nu och verkligen lämnar sina synpunkter på förslagen, säger Peter Nyberg, projektledare på Trafikverket.

Efter genomfört samråd kommer inkomna synpunkter att sammanställas och behandlas i en samrådsredogörelse. Trafikverket kommer därefter, under vintern 2022/2023, att ta fram ett underlag för beslut för val av förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostkustbanan genom Hudiksvall

Mer i ämnet