Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här vill kommunen se ny tågstationen. Hör Mikael Löthstam (S) om varför han vill se ett centralt stationsläge medan oppositionens Lars Österberg (KD) är kritisk. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kommunens besked: Dra nya järnvägen över Glysis i Hudiksvall

Publicerad

Placera Hudiksvalls nya tågstation på en bro över Glysis, det anser kommunstyrelsen efter att ha jämfört de tre alternativ som Trafikverket presenterat. Oppositionen är dock kritisk till att godståg ska passera centralt.

– Vi kanske inte ska ha de grejerna i en stad, både vad gäller buller och eventuella tilllbud, säger Lars Österberg (KD).

Alternativen som utretts är att dra nytt dubbelspår längs den nuvarande sträckan, ett västligt alternativ med station i Furulund och ett mittenalternativ med station vid Glysis. Se grafik i videon ovan.

Under tisdagen röstade kommunstyrelsen i Hudiksvall för att förorda mittenalternativet, vilket Hudiksvalls tidning var först med att berätta.

– För i princip alla städer så händer det mycket kring centrala stationslägen, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Folk bor inte riktigt vid järnvägen”

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna förespråkar det västliga alternativet.

Drabbar det inte pendlare?

– Titta på Uppsala, Stockholm och Sundsvall. Folk bor inte riktigt vid järnvägen, några få gör det. Jag förstår att man vill kunna gå till de företag vi har i stan men det handlar om inpendling, säger Lars Österberg (KD) och fortsätter:

– Ska du utpendla kommer du med bil eller i framtiden med kanske elsparkcykel, så jag tror att det är ett icke-problem med hur långt det är till stationen.

Trafikverkets beslut i frågan väntas komma våren 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostkustbanan genom Hudiksvall

Mer i ämnet