Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet i trafiken. Foto: TT

Besvärligt väderläge – flera olyckor på E4

Uppdaterad
Publicerad

Flera olyckor har inträffat under morgonen och förmiddagen i Gävleborgs län.

– Det är halt på E4, man måste anpassa hastigheten och hålla avstånden, säger Per-Anders Ekvall, insatsledare vid räddningstjänsten i Hudiksvall.

Det snöar i länet vilket påverkar trafiken. Flera larm om olyckor har inkommit till SOS. En ny olycka har inträffat vid 11-tiden på onsdagen. En tankbil ska vara inblandad i en singelolycka på E4 cirka 1,5 kilometer norr om Söderhamn. Den södergående filen är avstängd och räddningstjänsten är på plats. Man inväntar bärgare.

Tidigare olyckor under morgonen

En singelolycka påverkade trafiken på E4 norr om Gävle, mellan Axmartavlan och Hagsta. Den olyckan inträffade klockan 07:41.

En stund senare blev tre lastbilar inblandade i en olycka längre norrut på E4 i höjd med Ljusne. Det ska ha stor påverkan på trafiken, meddelar trafikverket.

Ytterligaren en singelolycka inträffade klockan 08:38 mellan Njutånger och Iggesund i södergående riktning, även den olyckan har stor trafikpåverkan. En person fick föras till Hälsocentral för vård.

Norrhälsinge räddningstjänst som var ute på den sistnämnda olyckan uppmanar nu trafikanter att köra försiktigt.

– Folk kör alldeles för fort, anpassar man hastigheten och avstånden undviker man olyckor, säger Per-Anders Ekvall, insatsledare.

Kommun i beredskapsläge

Hudiksvalls kommun är beredda på de väntade snömängderna.

– Vår krisorganisation har gått upp i beredskapsläge, säger kommunchef Bengt Friberg. Vi följer noga väderutvecklingen och våra verksamheter har beredskap för att klara av besvärliga väderförhållanden. Men vi har i det här läget inte fattat beslut om att till exempel stänga skolor.

Klass 2-varning

SVT:s meteorolog varnar för hur vädret i Gävleborgs län kan påverka trafiken.

– Det kan leda till stora trafikstörningar, kanske även strömavbrott, dessutom blir det rätt så blåsigt i det mest intensiva området. Om prognosen står sig kommer troligtvis en klass 2 varning att utfärdas, säger Nitzan Cohen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning från onsdag kväll fram till torsdag kväll, i Hälsingland. Där väntas kraftigt snöfall som kan ge 30-50 centimeter, lokalt mer. I Gästrikland väntas 10-15 centimeter. Dessförinnan snöfall men av lägre intensitet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.