Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två tredjedelar av barnen har nu slutat på skolan och flera polisanmälningar mot personalen har gjorts av upprörda föräldrar. Foto: Jan Peter Eriksson / SVT

Flera polisanmälningar mot skolan: ”Min dotter drömmer mardrömmar”

Publicerad

Minst fyra polisanmälningar har hittills gjorts kring händelsen på skolan i Gävle, där personalen anklagas för att ha kränkt elever med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Min dotter och andra barn har blivit utsatta för fysisk och psykisk misshandel, säger en pappa, som anmält personalen.

En av anmälningarna har brottsrubriceringen ofredande. De övriga tre anmälningarna gäller både misshandel och ofredande.

Barnen ur skolan

Flera föräldrar har, sedan anklagelserna blev kända, valt att ta sina barn ur skolan.

Straffade barnen i Gävle

– Han vägrar gå till skolan. Han kommer inte att få gå i den skolan. Jag vill inte ha någon kontakt med dem, säger en pappa.

SVT har tidigare rapporterat att personalen på skolan anklagas för att ha undanhållit vissa elever mat – som ett straff. Pappan berättar att hans son avstannat i vikt sedan han började på skolan.

– Han har flera gånger kommit hem vrålhungrig. Det här är en kille som är enormt matfrisk. Han tycker om mat. äter allt och kan äta hur mycket som helst. Det stack ut när han sa att han inte ätit någon lunch.

Drömmer mardrömmar

– Min dotter har alltid sovit väldigt bra om nätterna. Sedan hon började på den här skolan så vaknar hon och skriker ”Nej, nej,nej” och ”Sluta, sluta, sluta!”, berättar en pappa, som polisanmält fem av de anställda på skolan.

Ytterligare en pappa berättar för SVT att hans dotter också drömmer mardrömmar om skolan.

– Det är nästan varje kväll som hon drömmer mardrömmar om skolan och det som har hänt henne. Jag får gå in och lägga mig hos henne för att hon ska kunna sova, berättar han.

– Då försvinner mina drömmar, säger flickan.

– Vi mår jättedåligt. Vi håller tummarna och hoppas att de får sitt straff, säger pappan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet