Ett 30-tal båtar har vandaliserats och minst en har stulits i småbåtshamnen på Brynäs. Se Lucy Braga, sekreterare i båtklubben berätta mer i klippet. Foto: Jan-Peter Eriksson/Anders Sundin/SVT

30-talet båtar vandaliserade i småbåtshamnen på Brynäs: ”Vi är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal båtar har vandaliserats och en har stulits i småbåtshamnen på Brynäs i Gävle under natten mot måndag.

– Vi är chockade. Kapell är uppskurna på båtarna, lås är sönderslaget. Tampar är avskurna. Man har också försökt ta motorer. Det är supertrist säger Lucy Braga, sekreterare i båtklubben.

Det var natten till måndagen som tjuvarna slog till på båtklubbens alla fyra bryggor. Även en kommunal uppställningsplats för båtar har drabbats. Polisen har varit på plats och tittat på bilderna från övervakningskamerorna. Där kan man se tjuvarna i fullt arbete.

– En båt har stulits men det kan vara fler. Många av ägarna är borta över helgen och har inte sett till sina båtar. Det handlar om stora värden i pengar säger Lucy Braga, sekreterare i båtklubben.

”Tampar avskurna”

Det finns ett stort staket runt småbåtshamnen och kameraövervakning, men ingen av båtägarna övernattade här natten då tjuvarna slog till.

– Jag har fått båtens tampar avskurna. Högtalarna är stulna och också en bensindunk med fem liter. Tjuvarna verkar också ha försökt stjäla båten men misslyckats säger Patrik Sandmark.

Den båt som misstänks ha stulits hittades en bit upp i Testebiån under måndagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.