I klippet berättar stöldrådgivaren Lina Nilsson vad du som båtägare bör tänka på för att undvika stöld. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kraftig ökning av stölder från båtar

Publicerad

Mellan 2019 och 2020 ökade antalet polisanmälda stölder från båtar med 81 procent i polisregion Mitt, där Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län ingår. Det är en större ökning än i någon annan del av landet.

Pandemin lämnade ett avtryck även på sjön förra året. Sjöräddningssällskapet i Gävle gjorde runt 40 procent fler utryckningar i början på säsongen, delvis eftersom det var så många nybörjare på sjön.

Det finns inte mycket som tyder på att det skulle vara annorlunda den här sommaren och nu varnar Stöldskyddsföreningen för en kraftig ökning av stölder från båtar i region Mitt. Under det föregående året ökade stölderna med 81 procent, vilket saknar motstycke i resten av landet.

– Det är lite som den där gamla bilsloganen, ”Töm bilen själv”. Det är samma sak som gäller för båtar, töm båten själv. Du ska inte lämna plånböcker och laptops när du hoppar i land och ligger i hamnar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.