Följ med i postbilen och hör brevbäraren Karl Norman om hans tankar kring att flytta postlådor till samma sida av vägen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Flytt av postlådor till samma sida av vägen utreds i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Om alla postlådor var på samma sida av vägen skulle miljöpåverkan på bli mindre, det tror Sandvikens kommun som nu vill utreda om det är möjligt att införa i utvalda villaområden.

Bakgrunden är ett medborgarförslag som kommunens miljökontor har nappat på. Man ser flera fördelar med att samla postlådor på en sida av vägen.

– Framförallt är det en klimatbesparande åtgärd att man inte behöver nyttja bilen lika långa sträckor, säger Anna Bredberg, miljö- och hållbarhetschef i Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.

Anna Bredberg, miljöchef. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Brevlådor har flyttats på några få platser i landet, bland annat i Piteå, Postnord är positiv till förändringen eftersom körsträckorna minskar.

Övertalning krävs

I Sandviken väntar miljöchefen på ett godkännande från kommunfullmäktige om att utreda saken vidare, men därefter krävs en övertalningsprocess i de områden som kan bli aktuella för en flytt av brevlådor eftersom kommunen inte kan tvinga en fastighetsägare till den här förändringen, så tidigast 2020 kan det bli verklighet tror Anna Bredberg, och kan kanske även inkludera fler transporter.

– Även sophämtningen kan inkluderas, säger hon.

Lättare kan det bli att införa konceptet när nya bostadsområden planeras.

– Ja, för då kan man planera från första början i detaljplanen och planera in hur logistikrutten ska se ut, säger Anna Bredberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.