Ninni Nordeen Nyberg gläds åt biltrafiken utanför sin butik, men politikerna är splittrade i frågan om var riksväg 84 ska gå i framtiden. Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flytt av riksväg 84 ödesfråga för butiker i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

Riksväg 84 genom centrala Ljusdal är viktig för handeln, menar flera handlare, men Trafikverket vill leda om vägen. Kommunens politiker kan dock hindra planerna, men de är oense.

Att det ibland blir trafikstockning längs 84:an genom centrala Ljusdal är inget handlare längs den butikstäta gatan har något emot.

– Då tycker man nästan att man bor i ett större samhälle, säger Ninni Nordeen Nyberg, som är tredje generationens ägare av en guldbutik i centrala Ljusdal.

Längre bort längs samma väg, riksväg 84, driver Anna Jung en blomsterbutik sedan sex år tillbaka. Frågan om vägflytten har gjort att hon pausat utvecklingsplanerna.

– Synlighet får man inte underskatta när det kommer till handel, man måste se för att få köplust, och det kan man inte skylta fram. Det är Ljusdals framtid det handlar om, säger hon.

Fjällresenärer bakom trafikökning

Att Trafikverket vill leda om riksväg 84 beror bland annat på att trafikmängden har ökat, särskilt kring lov och storhelger då många fjällturister passerar. Deras förslag är att byta väg med kommunen, som äger Kyrksjönäsvägen söder om köpingen, och leda riksvägen där istället.

Det hänger därmed på kommunens politiker om ett vägbyte ska godkännas eller inte, men partierna är oense. Se vad de tycker i frågan i faktarutan nedan.

Största partiet oroar sig för trafiken

Det största partiet, Socialdemokraterna, som är i opposition, har inte bestämt sig, men oroar sig för en ökning av tung trafik genom köpingen om nuvarande sträckning behålls, och ett vägbyte behöver inte vara negativt för handeln. Då får kommunen full kontroll över största gatan genom centrum, menar Markus Evensson (S).

– Ett levande centrum är jätteviktigt och då ställer jag mig frågan: Kan inte vi bygga ett levande centrum om vi får bestämma helt och hållet över genomfarten genom Ljusdal, säger han.

Moderaterna, som styr kommunen tillsammans med övriga allianspartier, Ljusdalsbygdens parti och Vänsterpartiet, har bestämt sig för att inte stödja ett vägbyte.

– Vi vet inte effekterna av ett vägbyte men om man tittar på andra orter så minskar flödet och handeln om vägen flyttas utanför, säger Stina Berg (M).

Miljöpartiet

Ett byte gör att vi får kontroll över vårt centrum, idag bestämmer Trafikverket vad vi får göra eller rättare sagt vad vi inte får göra. Miljöpartiet vill skapa en levande och trivsam miljö i köpingen med gårdsgata (gågata där bilar får köra på fotgängarnas villkor), träd och bänkar.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill ha kvar 84:an genom Ljusdals centrum, men leda den tunga trafiken på andra sidan Kyrksjön via Kyrksjönäsvägen. Vi vill då ha rondeller där det idag är korsningar.

Moderaterna

Vi är i dag emot ett vägbyte. Om vägen flyttas utanför minskar flödet och handeln, det har vi sett på andra orter.

Liberalerna

Innan vi får ett underlag för detta beslut kan vi ej ta ställning till frågan. Vi har inga uppgifter på kostnader och övriga frågor i detta ärende.

Kristdemokraterna

Vi vill ha kvar 84:an genom köpingen, det är även ett önskemål från handeln som vi vill skall kunna leva vidare. Den tunga trafiken måste kunna styras över Kyrksjönäsvägen på något vis.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kan tänka sig att byta väg. Vi vill inte ha den allt tyngre trafiken genom köpingen. Vi vill ha fler personbilar genom köpingen och vi ser gärna att de stannar för ett besök i någon av våra trevliga butiker. Vi tycker att det behövs lättåtkomliga parkeringsplatser utefter vägen och möjlighet att göra genomfarten mer attraktiv, inte minst för kommunens egna invånare samt för alla turister, främst tänker vi på den växande besöksnäringen i Järvsö

Socialdemokraterna

Om all tung trafik ska gå längs riksvägar i framtiden är vi negativa till att behålla nuvarande sträckning. Tror på att kunna skapa ett levande centrum även med riksväg 84 längs Kyrksjönäsvägen.

Ljusdalsbygdens parti

Inom Ljusdalsbygdens parti, som är medlemsstyrt, hade vi en rådgivande omröstning där majoriteten av medlemmarna i dagsläget INTE vill byta väg på de premisser som är idag.

Centerpartiet

Har ej svarat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet