Fyra av tio unga flickor mår dåligt i Gävleborg – nu utbildas kommuner i bemötande

Uppdaterad
Publicerad

Psykiska ohälsan bland flickor i årskurs åtta ökar och 4 av 10 uppger att de mår dåligt minst en gång i veckan. Nu utbildas bland annat mer skolpersonal i första hjälpen för psykisk hälsa för att kunna bemöta ungdomar som mår dåligt.

– Man kan jämföra med hjärt-lungräddning, HLR, säger Jessica Engholm Tiderman som är skolkurator i Hofors kommun och instruktör i första-hjälpen-utbildningen som finns i alla kommuner i länet.

”Våga fråga”

Under hösten har det gjorts en utbildningssatsning från Region Gävleborg där fler instruktörer utbildats för att att ”första hjälpen för psykisk hälsa” ska få större spridning. Senast på höstlovet utbildades flera skolkuratorer.

– Det handlar om att våga fråga hur en person mår utan att vara rädd för svaret. När man har gått den här utbildningen vet man hur man ska göra, säger Jessica Engholm Tiderman som hoppas att utbildningen får stor spridning.

– Hur våra barn och ungdomar mår är allas ansvar, säger hon.

Hoforselever: Flera av kompisarna mår dåligt

Vilda och Maja går i åttan på Petreskolan i Hofors. De märker att flera av kompisarna har det tufft.

– Man kan fråga hur de mår och det kan lärarna göra ibland också, säger Vilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.