Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lennart och Per berätta om sitt stora intresse för modelljärnväg. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Följ med på en annorlunda tågresa – i trädgården i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I trädgården där Lennart Lundgren och Pär Lindberg i Gävle håller till kan den som kommer på besök få vara beredd på att ett tåg dyker upp runt husknuten. För här samsas buskar, träd och byggnader med långa sträckor av järnvägsräls.

Modellerna är ungefär fyra gånger större än den vanligaste modellstorleken och tar sig fram längs spåren som snirklar sig runt stora delar av tomten och ibland under huset. 

– Jag har hållit på med modelljärnväg i många, många år men här i trädgården var det nog tjugo år sen det började, berättar Lennart Lundgren.

Han har sedan länge ett stort intresse för modelljärnvägar och har också under flera år arbetat på Järnvägsmuséet i Gävle.

En bygger, en kör

I dag är de båda entusiasterna pensionärer och kompletterar varandra bra eftersom Lennart Lundgren mest är intresserad av att bygga och Pär Lindberg gärna kör tågen. Och ibland dyker grannbarnen upp för att kolla vad som händer.

– Barnen tycker det är spännande när det rör sig. Men även när man växer upp tror jag att alla har en relation till tåg.

Och byggandet lär fortsätta i trädgården:

– Ett sånt här projekt blir liksom inte färdigt, säger Lennart Lundgren.

Åk med på en tur med modelltåget runt i trädgården

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en tågresa i modelljärnvägsformat. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer