Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marit Snaar planterar en blomma i trädgården. Se vilka fynd som gjorts under jordlagren i den gamla stationsträdgården i Storvik. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Historiska upptäckter i Storvik – järnvägsträdgården återställs

Publicerad

Bakom en djungel av sly och meterhögt gräs syntes små spår av SJ:s anrika trädgård i Storvik när några ortsbor bestämde sig för att återställa den. Att så mycket fanns bevarat under jordmassorna kunde de inte ana.

SJ var en gång Sveriges största trädgårdsmästare. Runt stationerna fanns praktfulla parker och för personalen längs järnvägarna anlades trädgårdar som gav mat.

På 1970-talet avvecklades trädgårdarna men forskaren Anna Lindgren vid Järnvägsmuseet hittade spår i Storvik för två år sedan, då var SVT också med.

Dags för invigning

Marit Snaar i Storvik tog initiativ till att återställa trädgården tillsammans med ortsborna Kent Eriksson och Torbjörn Källström och ibland extra hjälp av fler intresserade och engagerade. Se vad de har hittat i klippet ovan.

Sjunde juli är det invigning och därefter är tanken att parken ska användas för rekreation och evenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer