Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutmottagningens personal berättar om hur de utsätts för hot och våld i sitt arbete. Foto: Tor Jonsson/SVT

”Fönstret exploderar i glassplitter” – nu berättar personal på akuten i Hudiksvall om sin arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan slog en patient sönder en sal på akutmottagningen i Hudiksvall. Och igår kunde SVT avslöja att de som är ansvariga för sjukhusets säkerhet aldrig ansökte om att förlänga tillståndet för de ordningsvakter som tidigare funnits. Nu berättar de som arbetar på akutmottagningen om sin arbetsmiljö.

– De som är ansvariga för vår säkerhet sitter i Gävle. De har inte pratat med mig. Ska man vara ansvarig för säkerheten på en arbetsplats, kanske man ska bilda sig en uppfattning baserat på mer än avvikelserapporter, säger Andreas Persson som är undersköterska på Hudiksvalls akutmottagning.

Toppen av isberget

Personalen som SVT talar med beskriver en frustration över att inte bli hörda. Alla upprepar att det som kommer fram i avvikelserapporter som ledningen refererar till bara är toppen av ett isberg.

Otryggheten på akuten i Hudiksvall

– Många gånger är det så att man inte orkar, utan jag rapporterar verbalt till min närmaste chef, och då tycker jag att jag lämnat över information. Systemet med avvikelsehantering är mycket resurskrävande, säger Andreas Persson.

Stor oro

– Jag är där för att hjälpa och vårda människor, inte för att slåss och brotta ner. Det är en jobbig situation som jag har svårt att hantera, säger Helene Björk som är sjuksköterska på akutmottagningen.

Klicka på videon för att höra vårdpersonalens berättelser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otryggheten på akuten i Hudiksvall

Mer i ämnet