Erik Mattsson och Jägareförbundet vill kunna skjuta lika många älgar nästa år. Foto: Mats Hedström/SVT

För få älgkalvar skjutna i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Årets älgjakt upphör om sju veckor. Men redan nu står det klart att målet för hur många älgkalvar som skulle skjutas i Gävleborg inte kommer att nås.

– De kräver en större ansträngning, en större arbetsinsats helt enkelt, säger Erik Mattsson, jaktvårdskonsulent.

På vissa håll i Sverige har det varit stora problem att skjuta tillräckligt många älgar under årets säsong. Inför varje jaktsäsong kommer jägare, markägare och skogsbolag överens om hur många älgar som ska jagas. Men i minst ett av norrlandslänen kommer man inte att nå målen vare sig det älgtjurar, kvigor eller kalvar.

600 kalvar till var målsättning

För Gävleborgs län gäller att man inte kommer att nå målet för antalet skjutna kalvar. 2900 skulle skjutas men när större delen av den aktiva jakten redan ägt rum har bara lite mer än 2300 fällts.

– De kräver en större ansträngning, men vi försöker alltid propagera för att vi ska nå de mål vi har satt upp. Då får vi en högre medelålder på älgstammen. Ska vi kunna skjuta lika många älgar nästa år är det bättre om vi har de mer produktiva djuren kvar i skogen, säger Erik Mattsson, jaktvårdskonsulent och ansvarig för älgfrågor vid Svenska Jägareförbundets samverkansområde Mitt, dit Gävleborgs län hör.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.