– Vi saknar information för att våga lämna ifrån oss barnet på skolan, säger en förälder som vill vara anonym. Foto: SVT

Föräldrar oroas efter anmälan om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två veckor sedan stängdes en lärarvikarie av på en skola i Söderhamn efter att tre elever vittnat om sexuella övergrepp. Nu finns misstankar om att ett tiotal barn kan ha blivit utsatta. Samtidigt oroas föräldrar eftersom de tycker sig ha fått för knapphändig information om vad som har hänt.

I förra veckan fick föräldrar på en skola i Söderhamn ett brev hemskickat med information om att en ur personalen stängts av och polisanmälts. Enligt brevet skulle anledningen vara kränkningar. Mer än så framgick inte. Men på omvägar har föräldrar fått veta att misstankarna handlade om sexuella övergrepp.

– Man blir ju chockad. Vi saknar information för att våga lämna ifrån oss barnet på skolan. Det känns väldigt obehagligt att inte veta vad som har hänt och vad han egentligen är anklagad för. Vi har inte fått veta vem det är heller, säger en förälder som vill vara anonym.

Lärarvikare dömd för sexbrott

Berättade om duschen i enkät

Det var när barnen skulle svara på en enkät om kränkningar i skolan som tre elever berättade om händelser i duschen efter idrottslektioner som personal slog larm. Skolan gjorde en polisanmälan och lärarvikarien togs ur tjänst. Men först idag har föräldrarna fått en inbjudan till ett föräldramöte, som ska hållas i morgon.

– Vi informerade först de föräldrar som hade barn som var berörda. Då visste vi inte att det var fler. Med facit i hand så kanske vi skulle ha agerat annorlunda, det är olyckligt, säger chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Per Granath.

Inte dömd tidigare

Innan den misstänkte mannen började som vikarie gjorde kommunen den bakgrundskontroll som alltid görs. Han ska enligt kommunen inte vara dömd för något brott sedan tidigare. Enligt åklagaren Therese Stensson som leder förundersökningen kommer de första förhören med barnen att göras på torsdag.

– Det här kom in den 28 februari så det är inte så länge sedan. Det är inte helt enkelt att höra så här många barn i den här låga åldern. Det är särskilda förhörsledare, det tar tid och det behöver vara på en särskild plats. Det är det vi jobbar med nu att få fram så bra uppgifter som möjligt från barnen innan vi delger eller förhör den misstänkte, säger hon.

Pappan: Det är jättesvårt

– Idag har barnen fått ställa frågor och de har fått lite information om vad som hänt. Det har funnits fem kuratorer på plats för barn som vill ha någon att prata med, säger Per Granath.

Per Granath, förvaltningschef. Foto: SVT

– Det kan vara så att det har inträffat övergrepp men att ett så litet barn inte har uppfattat det på det viset. Vi tycker att det är jättesvårt och vet inte hur vi ska hantera det riktigt. Vi hoppas att vi får mer information under mötet i morgon, säger pappan som har ett barn på den aktuella skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarvikare dömd för sexbrott

Mer i ämnet