Förbereder sprutbytesprogram i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborgs smittskyddsläkare förbereder nu ett förslag för att införa ett sprutbytesprogram för narkomaner, i länet. Detta sedan kommunernas vetorätt mot sprutbytesprogram slopats av riksdagen.

Frågan om sprututbyten har stötts och blötts sedan det första beslutet i riksdagen 2006. Fram till förra veckan hade kommunerna vetorätt mot att införa utbytesprogram i sin kommun. Den vetorrätten är nu borta, dessutom sänktes åldern för de som kan vara med från 20 till 18 år.

Kenneth Johansson har varit sprutnarkoman i 20 år och han är splittrad i sin åsikt om sprutbyten.

– Jag tror det är bra ur smittskyddssynpunkt. Men om min dotter skulle injicera så tycker jag det vore hemskt om staten tillhandahöll verktygen, säger han.

I Gävleborg har frågan aldrig varit uppe på bordet. Men nu förbereder smittskyddsläkaren ett förslag till politikerna att det ska införas.

– Det skulle klart minska smittspridningen, speciellt när det gäller Hepatit C och HIV, säger Signar Mäkitalo.

Just Hepatit C har drabbat missbrukarna svårt i Gävleborg.

– Vi i Gävleborg har den högsta incedensen i landet, dvs. nyupptäckta smittade, i föhållande till antal missbrukare, när det gäller Hepatit C, säger Signar Mäkitalo.

En kartläggning som SVT Nyheter genomförde 2015  visade att flera landsting i landet var intresserade av att införa sprutbytesprogram. Men att de då måste få ett godkännande av de aktuella kommuner det skulle beröra. Ett krav som nu alltså inte längre gäller.

Fakta: Hepatit- och hivspridning bland personer som injicerar droger

Personer som injicerar droger infekteras med hepatit C-virus genom delning av injektionsverktyg (infektion via blod) och i enstaka fall via oskyddade samlag. En tidigare infektion leder inte till immunitet och risk för nyinfektion finns kvar. En hepatit C-infektion kan vara smittsam under lång tid och vara svår att urskilja eftersom många saknar symtom. Nya effektiva och direktverkande virushämmande läkemedel finns.

  • Hälften av dem som delar injektionsverktyg beräknas kunna få hepatit C inom två år och inom 6–9 år kan upp till åtta av tio blivit smittade. Medianåldern bland dem som rapporteras ha hepatit C är idag 35 år, vilket pekar på att infektionen upptäcks sent.
  • Bland personer som injicerar droger sprids hepatit B-virus oftast via blodet genom delning av injektionsverktyg eller via oskyddade samlag. Hepatit B orsakar en inflammation i levern och man skiljer på akut och kronisk infektion. Man kan vaccinera sig mot hepatit B. Det finns behandling men effekten är ännu inte bra.
  • Hiv infekterar främst via delning av injektionsverktyg (infektion via blod) och i enstaka fall via oskyddat samlag. Det akuta insjuknandet kan ge influensaliknande symtom men en smittad kan även vara symtomfri under lång tid. Hiv är en kronisk infektion och behandlingen är livslång. Tidig behandling med så kallade bromsmediciner hjälper människor att leva längre, med stärkt hälsa, samtidigt som de kraftigt minskar risken för spridning av infektionen.
  • Majoriteten av hivinfekterade personer som injicerar droger är även infekterade med hepatit C. Detta är allvarligt då dubbelinfektionen ökar risken för bland annat skrumplever (levercirros).

Källa: Folkhälsoinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.