Foto: SVT & TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera landsting vill införa sprututbytesprogram

Uppdaterad
Publicerad
En kartläggning SVT gjort visar att åtta landsting diskuterar att införa egna sprututbyteskliniker, men att planerna riskerar att bli stoppade av kommunerna. Nu vill regeringen ta bort det kommunala vetot.

Meningen med sprututbytesprogrammen är främst att minska spridningsrisken av HIV och Hepatit C, då missbrukare slipper dela gamla sprutor med varandra. Samtidigt får klinikerna in använda sprutor så att de inte ligger och skräpar.

Men programmen är också ett sätt för sjukvården att få kontakt med några av samhällets mest utsatta personer.

– Tanken är att hålla de personer som kommer hit så friska som möjligt den tid de håller på med droger. De ska slippa dras med en massa andra bekymmer den dagen de väl bestämmer sig för att vara drogfria, säger Sussy, sjuksköterska på Sprutbytet i Malmö.

Kontroversiell fråga

Frågan om sprututbyte är kontroversiell. Kritikerna menar att det kan tolkas som att samhället tolererar eller till och med uppmuntrar missbruk av tunga droger.

– De knarkar på oavsett om det finns ett sprututbyte eller inte. De vill sätta en spruta i armen för att de har ett beroende och vill stilla sin abstinens, säger Britt på Sprutbytet i Malmö.

Redan på 80-talet infördes de första sprutbytesklinikerna i Skåne. Den första öppnade i Lund 1986, året efter öppnade en till klinik i Malmö. Efter det har ytterligare två kliniker öppnat i Skåne, i Helsingborg 2010 och i Kristianstad 2014.

Fyra landsting vill införa

Men trots att det har gått nästan 30 år är det bara två andra landsting som har följt efter, Stockholm och Kalmar. En kartläggning SVT gjort visar dock att ytterligare fyra landsting vill starta upp egna sprututbytesprogram. I ytterligare fyra landsting är frågan uppe på dagordningen.

Men för att en klinik ska få öppna krävs också ett godkännande av den aktuella kommunen. Västra Götalands landsting vill till exempel öppna en klinik i Göteborg, men där här kommunen sagt nej och därför ligger planerna på is.

Regeringen vill ändra lagen

Det här är något sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill ändra på.

– Det här är en smittskyddsåtgärd och då borde det vara landstingen, som i likhet med andra smittskyddsåtgärder, bestämmer om man vill ha den här typen av verksamhet eller inte, säger Gabriel Wikström och fortsätter.

– Jag tycker att den här typen av verksamheter borde införas på fler platser i landet. Det är också därför som vi vill ändra på lagstiftningen.

Fakta Sprututbytesprogrammen

Visa

Har sprututbytesprogram:

Idag finns sprutbytesprogram, dit missbrukare kan komma för att lämna in gamla sprutor och få nya, i tre landsting; Skåne, Stockholm och Kalmar.

I Skåne finns kliniker i fyra städer; Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

Vill införa:

Fyra landsting vill införa sprututbytesprogram; Västra Götaland, Blekinge, Värmland och Jönköping. De inväntar svar från de kommuner där det är tänkt att klinikerna ska placeras.

I Västra Götaland är fem kommuner aktuella att få sprututbyteskliniker; Göteborg, Mölndal, Trollhättan, Borås och Skövde. Göteborg har tidigare sagt att de inte är intresserade. Men nya förfrågningar skickades ut till de berörda kommunerna så sent som i mars 2015.

För diskussioner:

Fyra landsting har sprututbytesprogram på dagordningen; Gotland, Södermanland, Uppsala och Västerbotten.

Uppsala har kommit längst i sina planer. Där ska ett slutgiltigt beslut fattas av landstingsfullmäktige senare i april. Uppsala kommun har redan sagt ja till att införa en klinik i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer