”Jag förstår deras oro, men jag tror att det bygger på felaktig information”, säger Christer Holmgren, styrelseledamot i Svenska Vanadin AB. Se honom berätta mer. Foto: SVT/privat

Svenska Vanadin: Dricksvattnet påverkas inte av Brickagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Ortsborna befarar att deras dricksvatten blir påverkat om företaget Svenska Vanadin AB får tillstånd att bryta metallen vanadin i Bricka i Hudiksvalls kommun. Men företaget menar att dricksvattnet inte ska påverkas.

– Jag förstår deras oro, men jag tror att det bygger på felaktig information. Vi har gjort omfattande tester och vi vet precis vad berget innehåller. Vi har också gjort tester på det som sedan blir anrikningssanden och de innehåller inga höga halter av metaller, säger Christer Holmgren som är styrelseledamot i Svenska Vanadin AB.

Frågan ska avgöras på nytt

I över tio har företaget Svenska Vanadin försökt att få till ett tillstånd att bryta metallen vanadin i Bricka i Hudiksvalls kommun. Nu ska frågan avgöras på nytt i Mark- och miljödomstolen.

– Vanadin är en väldigt viktig metall, inte bara för den el intensiva ekonomin, utan det har också visat sig att den här metallen har en säkerhets och politisk dimension. Sverige, västvärlden och Europa behöver bli mer självförsörjande av den här metallen, säger Christer Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.