Gruvan som kan komma att byggas i Bricka utanför Delsbo har debatterats i flera år och har nyligen fått en nytändning. Foto: SVT.

Nya samtal om gruvan i Bricka

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen inleds nya samtal mellan kommunbor, riksdagspartier, Hudiksvalls kommun och Länsstyrelsen. Ämnet är ett gammalt sådant som har blossat upp igen – om en gruva i Bricka ska få öppna.

Redan 2010 ansökte Svenska Vanadin AB om tillstånd för att få öppna gruvan utanför Delsbo. I gruvan är det tänkt att brytas järnmalm. Därefter ska grundämnet vanadin utvinnas från malmen.

Avvisat alla ansökningar

Vanadin används vanligtvis som legeringsmetall inom stålindustrin. Mark- och miljödomstolen avgör i frågan och hittills har samtliga ansökningar avvisats. Kommun, Länsstyrelsen och flera bybor står bakom domstolens beslut. 

– Människor tror att det ska borras i berg men i själva verket kommer ett helt berg att sprängas och kvar blir sandhögarna. Vattentäkter med dricksvatten hotas att förorenas och det finns översvämningsrisk om en damm brister, säger Ann-Catrin Bergman, ordförande för Friggesunds byalag.

”Ser chanserna som goda”

Senaste gången mark- och miljödomstolen avvisade Svenska vanadin AB:s ansökan var 2015, då var den, precis som förut, bristfällig. Men företaget har arbetat på sen dess och vill fortfarande öppna gruvan.  

– Det är inte ovanligt att det tar så här lång tid. Vi ser chanserna att öppna gruvan som rätt så goda, och vi följer alla lagar och går till väga enligt konstens alla regler, säger Svenska vanadins projektansvarige, Matz Jönsson Forsell på konsultföretaget Mirab.  

Boende i kommunen har sedan i vintras inkommit med ett femtiotal funderingar och frågor till mark- och miljödomstolen, frågor som Svenska vanadin AB nu ska besvara. Innan dess blir det inte några nya rättegångsförhandlingar. Dessa har planerats in till hösten eller nästa vår. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.