Företagsamheten i länet ökar

Publicerad

För fjärde året i rad ökar företagsamheten i Gävleborg, det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning som publicerades på tisdagen.

Idag är drygt tio procent av länets invånare mellan 16-74 år företagsamma. Senaste fyra åren har det varit en svag ökning av andelen företagsamma i länet, men trots den svagt positiva trenden så ligger Gävleborg i bottenligan när Svenskt Näringsliv mäter företagsamheten i de 21 länen.

I topp ligger Gotland, följt av Stockholm, Jämtland, Halland och Uppsala som alla ligger över riksgenomsnittet på 12,3 procent. Endast fyra län har sämre företagsamhet än Gävleborg.

Siffrorna i rapporten är från 2016, och sedan 2006 har företagsamheten bara ökat drygt en procentenhet i Gävleborg.

Fler nya företagare

I undersökningen presenteras även de som gått från att ha startat företag till att bli ett tillväxtföretag med minst fem anställda på fem år. Riksgenomsnittet i landet är 7,7 procent, och här ligger Gävleborg över riksgenomsnittet  med sina 8,9 procent. Endast fem län lyckas bättre här.

– Andelen tillväxtföretagare i Gävleborg är visserligen över Sverigesnittet, men för att det ska kunna resultera i nya jobb måste vi först se en kraftigt ökad nyföretagsamhet, säger Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

8,5 procent av 1000 invånare var nyföretagare i länet 2016, det positiva enligt rapporten är att andelen unga 16-34 år går uppåt och är 9,9 procent  av de unga är nyföretagare.

Stor skillnad mellan kommuner

Nordanstig har 1009 företagsamma invånare, och ligger i topp av länets kommuner. 14,7 procent  av invånarna är företagsamma. Kommunerna Gävle, Sandviken och Hofors levererar sämst, både vad gäller företagsamheten och andelen kvinnor som är företagsamma. Gävle som är länets största stad har endast 8,7 procent av invånarna som är företagsamma, och Sandviken ligger i botten med 8,2 procent.

Företagsamheten i Gävleborg

Andel av befolkningen 16-74 år, 2016

Nordanstig 14,7%

Ljusdal 14,3%

Hudiksvall 11,9%

Ockelbo 11,8%

Bollnäs 11,8%

Ovanåker 11,6%

Söderhamn 9,5%

Gävle 8,7%

Hofors 8,5%

Sandviken 8,2%

Källa: Svenskt Näringsliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.