Pär Lindqvist, förlorar på att vara deltidsbrandman. Foto: SVT

Förlust för arbetslösa att jobba som deltidsbrandmän

Uppdaterad
Publicerad

Sedan deltidsbrandmannen Pär Lindqvist blev arbetslös från sitt ordinarie jobb går han med ekonomisk förlust varje gång han rycker ut på larm. Reglerna för ersättning från a-kassan tror han är ett av skälen till att det råder brist på deltidsbrandmän.

Tidigare har SVT berättat om att räddningstjänsten i Hudiksvall och Nordanstig ska utreda hur man i framtiden ska locka fler att bli deltidsbrandmän.

Ett av bekymren som både brandmän och chef vittnar om är att om en deltidsbrandman blir arbetslös från sitt ordinarie jobb, förlorar den flera dagars ersättning från a-kassan vid en enda utryckning.

Förlorar dagsersättning

När, Pär Lindqvist, som i 11 år har ställt upp som deltidsbrandman i Järvsö och Friggesund, förlorade sitt ordinarie arbete fick han veta av a-kassan att han kommer att förlora flera dagars ersättning om han rycker ut på ett enda larm.

– Det rådet jag fick var i princip att jag skulle säga upp mig, eftersom stämplingsreglerna är så sjuka. Åker jag på ett larm, en timme, en dag, tar de 4,5 av mina 75 stämplingsdagar, så det tar slut väldigt fort. När jag kommer ner på noll dagar tas hela veckorersättningen, då kommer jag inte har råd att försörja familjen, säger Pär Lindqvist.

Problematiska regler

Pär Lindqvist liksom räddningschefen Anders Zetterlund anser att reglerna för arbetslöshetsersättning är problematiska. De tycker att det bör utredas om deltidsbrandmän kan undantas från regeln att du förlorar flera dagars ersättning från a-kassan om du åker på ett enda larm.

– Jag tycker att det här är en så viktig organisation för samhället så självklart tycker jag att man ska se över reglerna, säger Anders Zetterlund.

– Folk kommer att sluta när de blir arbetslösa, då tappar vi de resurserna vi har och då har vi inget brandförsvar, säger Pär Lindqvist.

Utredning tillsatt

Riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) från Söderhamn är vice ordförande i försvarsutskottet och säger att regeringen är väl medveten om bristen på deltidsbrandmän i hela landet.

Därför har regeringen nyligen tillsatt en utredning under ledning av inrikesminister Anders Ygeman (S). Åsa Lindestam (S) hoppas att man då ser över reglerna kring ersättning från a-kassa.

– Det kan inte vara rätt att han inte kan behålla sitt jobb, säger Åsa Lindestam (S).

– Kan det bli ett undantag för brandmän?

– Det får vi hoppas att det kan göra men också att man tittar på andra möjligheter. Exempelvis skulle lärare eller hemtjänstpersonal kunna ha en brandbomb som man kan slänga in för att ta bort syret i en eld, säger Åsa Lindestam (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.