Så här är bandyhallen på SJ-området tänkt att se ut. Detaljer från de gamla järnvägsbyggnaderna ska finnas kvar och kännas igen i det nybyggda. Foto: Bollnäs bandy

Förslag till bandyhall i Bollnäs klar – så ska den finansieras

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs bandy är nu ett steg närmare att bygga en inomhushall, för under måndagen presenterade klubben tillsammans med en finansiär, hur gamla SJ-området ska byggas om för 100 miljoner kronor.

Politikerna i Bollnäs gav i fjol ett första ja till att sälja gamla SJ-området i centrum till bandyklubben om de kunde presentera ett förslag och en finansiering. Nu har skisserna presenterats.

Klubbchefen Robert Lindgren står där huvudentrén till bandyhallen kommer att placeras. Isen sänks ned i marken, bland annat för att hålla kylan bättre. Foto: SVT

– Vi har varit runt och kollat på alla hallar som finns eftersom vi i stort sett är sist att bygga och vi har plockat fördelarna från alla, hockey, bandy och fotboll och vi ser en hall där de aktiva ska ha bra förutsättningar och publiken ändå trivas, liknande Edsbyn och Brobergs med plats för 4- 4 500 årskådare, sägeer Robert Lindgren, klubbchef i Bollnäs bandy.

Tror på lokalbrist

SJ-området behöver saneras, byggnader rivas och flyttas och tillfartsvägar ordnas, innan en bandyhall kan få plats. Allt detta beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor och det är ett privat fastighetsbolag som heter Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, som går in med pengarna.

TV: Se inslaget om bandyhallsplanerna på SVT Play

– I framtiden tror vi att det kommer att finnas en brist på idrottslokaler, simhallar och den typen av anläggningar så det är nog framtidens samhällsfastigheter som vi ser det, säger Krister Karlsson, vice vd.

Då hoppas klubben kunna gå på is

I upplägget finns ett avtal med kommunen som förbinder sig att hyra hallen för sju miljoner kronor om året i 25 år. Först, den 18 december, ska dock kommunfullmäktige ta ställning till om marken ska säljas till bandyn, därefter måste detaljplanen ändras.

Bandyhallen väntas rymma mellan 4 000 och 4 500 åskådare. Foto: Bollnäs bandy

Klubbens drömscenario är att hallen ska stå redo till nästa säsong.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.