Göran Angergård Hälso- och sjukvårdsdirektör, Signar Mäkitalo smittskyddsläkare och Christian Ehrenborg Vårdenhetschef infektion höll presskonferens om det första Coronaviruset. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Första fallet av coronaviruset i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg har fått sitt första fall av coronaviruset. Det ska vara den milda varianten av infektionen.

Personen kom nyligen hem från norra Italien och kontaktade sjukvården efter insjuknande i feber.

Personen mår förhållandevis bra och kommer att läggas in på infektionsavdelningen för uppföljning.

– Patienten har följt rekommendationerna att hålla sig hemma och på så sätt undvikit sociala kontakter, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Gävleborg på den presskonferens som hölls vid 18-tiden på torsdagen.

Det krävdes två provtagningar på personen för att upptäcka att den var smittad.

– Som de flesta som blir smittade har den här patienten fått den milda varianten av viruset, säger Christian Ehrenborg, vårdenhetschef på infektionskliniken.

– Är man orolig och vill bli provtagen så ska man kontakta 1177. Det går inte att vända sig direkt till infektionskliniken eller någon annan vårdenhet inom sjukvården, poängterar Christian Ehrenborg.

Räknar med fler fall

– Vi är väl förberedda och vi räknar med att få fler fall av coronaviruset i länet eftersom vi vet att det funnits människor i de drabbade områdena, säger Christian Ehrenborg.

– Vi förstår om människor som varit där är oroliga, men vi har inte möjlighet att provta alla bara för att de är oroliga. Därför är det viktigt att man vänder sig till 1177 först.

SVT rapporterade · Följ presskonferensen med Region Gävleborg

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet