Försvarsverket ser inga hinder mot vindkraftverk i två områden söder om Gävle, men båda projekten är i tidiga stadier uppger bolagen. Foto: SVT Design

Försvaret ger klartecken för två vindkraftparker i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ser inga hinder mot att två bolag vill uppföra sammanlagt 76 vindkraftverk mellan Gävle och Hedesunda.

– Vi sonderar, inte mer än så, säger Simon Johansson på Eolus vind.

Eolus vind har frågat Försvarsmakten om det finns några hinder från deras sida mot att uppföra 37 vindkraftverk, upp till 300 meter höga, på Malmberget nordost om Hedesunda. Enligt bolaget handlar det endast om att undersöka möjligheterna, än så länge.

– Då är Försvarsmakten en viktig intressent, att kolla med dem är det första du gör, säger Simon Johansson.

Gävle södra reviderat

Bolaget OX2 får också tummen upp. Det handlar om vindkraftparken Gävle södra, också den mellan Gävle och Hedesunda.

Tidigare har bolaget fått klartecken av försvaret för 44 verk men efter synpunkter från möten med närboende uppger bolaget att man reviderat planerna och minskat antal verk och flyttat på dem. Även där är projektet i ett tidigt stadie.

– Vi har inte bestämt om vi ska gå ut på samråd, vi behöver utreda mer om marken är lämplig för vindkraft eller inte, säger Matilda Sahl, projektledare.

Varför är Gästrikland intressant för vindkraft?

– Det finns ett elbehov överallt men här är behovet extra stort. Det är nära till anslutningspunkter och finns mycket kraftledningar i området, säger Matilda Sahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet