Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur länstyrelsens miljöprövningsdelegation hanterar Försvarsmaktens nya bedömning av Galmsjömyran. Foto: OX2 Njordr (montage)/privat

Försvarets vändning: Säger nej till vindkraftverk på Galmsjömyran

Publicerad

Försvarsmaktens tidigare ja till vindkraftparken Galmsjömyran har ändrats. I sitt senaste yttrande motsätter sig försvaret hela projektet.

Sandvikens kommun sa nyligen ja till vindkraftparken Galmsjömyran och därmed går processen vidare.

Nu är det miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Dalarna som ska godkänna eller avslå ansökan.

Vindkraft i Gävleborg

I ett yttrande från 2022 har Försvarsmakten inga synpunkter i sitt remissvar till vindkraftsbolagen OX2/Njordr, men när miljöprövningsdelegationen nu hämtar in egna yttranden har de ändrat sig, vilket Din lokaltidning i Sandviken var först med att berätta:

”Galmsjömyran riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess”, skriver försvaret.

Inga förändringar

Enligt OX2/Njordr har Försvarsmakten haft synpunkter på projektet tidigare, men sedan 2022 har inga förändringar gjorts vad gäller placeringen av de 17 stycken 280 meter höga vindkraftverken.

Bolagen har ändå siktet inställt på att gå i mål med vindkraftparken.

– Försvaret är en viktig instans men det är inte ensidigt deras intressen som spelar roll utan det är en balanserad bedömning som Länsstyrelsen ska göra. Får vi möjlighet att rätta till något så gör vi det, säger Carl Hylander, projektledare.

SVT har sökt Försvarsmakten under måndagen för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet