Foto: SVT

Försvarsmakten säger nej till vindkraftpark i Gävlebukten

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Svea Vind Offshores planer på att sätta upp cirka 100-160 vindkraft ute till havs vid grundet Utknallen i Gävlebukten slås ned av Försvarsmakten.

De motsätter sig en etablering inom det föreslagna området enligt den nuvarande utformning som Svea Vind Offshore föreslår med motiveringen att ett sådant bygge riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del.

Begränsad etablering kan vara möjlig

Försvarsmakten meddelar dock bolaget om att de vid en första analys kan konstatera att en begränsad etablering eventuellt kan vara möjlig i delar av området.

SVT Gävleborg har tidigare rapporterat om farhågorna hos de som bor och verkar i området där kraftverken planeras slås upp. De boende på Iggön som ligger i närheten har oroats över att kraftverken ska ge ifrån sig ljud som tros ha påverkan på både människor och djurliv. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer