Försvarsminister Peter Hultqvist och Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Urban Molin besöker under måndagen insatsområdet i Lassekorg, i Hälsinglad Foto: SVT

Försvarsminister Peter Hultqvist besöker Ljusdal

Publicerad

Med anledning av torkan och bränderna besöker försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Urban Molin insatsområdet i Ljusdal, måndagen den 23 juli.

Peter Hultqvist vill besöka det drabbade området i nordvästra Hälsingland för att på plats bilda sig en uppfattning om läget. Han besökte randområdet på måndagseftermiddagen.

Försvarsministern berömde under presskonferen all personal och allmänheten som hjälper till i samhället i och med bränderna

– Jag är väldigt imponerad, säger han på plats i Ljusdals kommun.

Försvarsministern beskriver de pågående bränderna som en påfrestning på det svenska samhället, men nämner det stora internationella stödet till släckningsinsatserna.
 

Försvarmaktens beredskap

– Försvarsmakten levererar på ett bra sätt, 500 personer är engagerade i olika bränder. Det jag är glad över är att det finns en bra samverkan mellan räddningstjänsten och Försvarsmakten, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.


Kunde ni ha varit bättre förberedda?

– Det är en fråga vi alltid kan diskutera och det får vi titta på i en utvärdering, vilka eventuella regeländringar som kan bli aktuella och hur resursfördelningen ska se ut, säger Hultqvist.

Kan staten komma att ta över arbetet på fler platser i landet utöver i Ljusdals kommun?-

–  Det vill jag inte spekulera i, men jag tycker att det beslut som länsstyrelsen har fattat är helt riktigt. Det handlar om att avlasta Ljusdals kommun så att de kan ägna sig åt de huvuduppgifterna som de har. Det gjordes också så i Västmanlandsbranden 2014, säger Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet