Bostadspriserna fortsätter att öka i Gävleborg. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Fortsatt höga bostadspriser i länet

Publicerad

Priserna för bostadsrätter i Gävleborg fortsätter att stiga. Största ökningen är i Sandvikens kommun där priserna ökat med 20 procent under de senaste tolv månaderna.

Det visar ny siffror från Mäklarstatistik. Ökningen på en bostadsrätt ligger på tio procent i länet och i hela Sverige har priserna stigit med sju procent.

–  Bostadspriserna i länet stiger kraftigt och främst beror det på att utbudet är lägre än efterfrågan samt den låga räntenivån. Även nyproducerade säljs snabbare än tidigare. Det är tuffare än någonsin för förstagångsköpare att köpa bostad idag och det är väldigt svårt att få tag i en hyresrätt. Därför väljer många att köpa bostad istället och de mindre lägenheterna har därmed gått upp mest i pris, säger Linus Lindqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Medelpriset för en bostadsrätt i Gävle är 1 046 000 kronor och i Hudiksvall 860 000 kronor

Höga villapriser

Även priserna på villor ökar, största ökningen är i Söderhamn där priserna stigit med 25 procent och medelpriset de sista tolv månaderna är 981 000 kronor. I Gävle är medelpriset 2 491 000 kronor

– Intresset för villor är fortsatt väldigt stort i Gävle. De som bott i bostadsrätter under några år har gjort stora vinster och kan därför köpa villor utan problem trots att de tidigare inte sparat ihop till kontantinsatser. Konkurrensen om villorna som läggs ut till försäljning är hög och det driver upp priserna på villamarknaden, menar Linus Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer