Fortsatta problem för Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har fängelsemyndigheterna i Addis Abeba låtit bli att transportera den sjuke läkaren Fikru Maru till dagens domstolsförhandling.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg från svenska ambassadören i Etiopien, Jan Sadek, så fortsätter problemen med att få en dom för Fikru Maru. Inte heller idag har fängelsemyndigheterna transporterat honom tilll domstolen. Ett krav från domarna för att de ska leverera en dom.

Fängelsemyndigheterna säger att de inte har personal nog för att säkert föra Fikru Maru till domstolen.

De vill heller inte ta ansvar för hans hälsa, och menar att man saknar nödvändiga garantier för att Fikru Marus hälsa klarar en transport till domstolen.

Jan Sadek Sveriges Ambassadör i Etiopien Foto: SVT/Montage

Nytt datum för förhandling

Svenske ambassadören Jan Sadek är på plats vid domstolen i Addis Abeba och resonerar med advokater och domare för att sätta sig in i situationen.

– Fängelseadministrationen känner sig inte tillräckligt säker på att hans hälsoläge är stabilt nog att kunna transportera honom. Dessutom skyller man på att det inte finns tillräckligt med personal som kan ombesörja transporten efter fängelsebranden.

Enligt uppgifter ska ett nytt datum för förhandling vara utsatt till den 21 oktober.

– Vi har förstått att det är så här det går till i den etiopiska rättsväsendet, man skjuter upp hela tiden. Vi hade kanske inte trott att det skulle komma ett definitivt besked idag, men i alla fall något som skulle leda till en lösning inom några dagar. Nu är det uppskjutet i nio dagar och det tycker jag är allvarligt och alldeles för lång tid, säger Jan Sadek.

”Extremt upprörande”

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han anklagas för att ha varit medveten om att påtryckningar skett på åklagaren när ett tidigare åtal mot honom lades ner. Han är vid dålig hälsa och vårdas sedan i september på sjukhus för en kollapsad lunga. Nu vill Fikru Marus advokat Hans Bagner att Sverige ska ta i med hårdhandskarna mot Etiopien.

– De måste sätta ner foten i alla avseenden och säga ”det här kan vi inte acceptera”, han ska få sin dom och få vård. Om det så krävs får utrikesministern eller statsministern personligen se till att det händer genom att dyka upp hos sin kollega i Addis Abeba, säger Hans Bagner.

– Vi har redan spelat ut våra högsta kort genom att statsministern har varit i kontakt med den etiopiska premiärministern, utrikesministern har talat med hennes kollega här och jag har pratat med de kontakter jag har. Det har inte lett till några snabba beslut som tagit oss i mål, säger ambassadören Jan Sadek.

”Mycket allvarligt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver i en skriftlig kommentar till TT situationen som ”mycket allvarlig”.

Utrikesminister Margot Wallström (S) Foto: TT

”Nu måste etiopiska myndigheter se till att rättsprocessen kan fullföljas och att Fikru Maru kan få medicinsk vård utanför Etiopien”, skriver Wallström.

Patric Nilsson, presskommunikatör på UD säger att utrikesministern har varit tydlig mot Etiopien och att Wallström åter kommer ta upp fallet på hög nivå, men att det i slutänden är den etiopiska domstolen som ska fatta beslut.

– Regeringens hållning är väldigt tydlig och vi har vår ambassadör som agerar på plats. Vi har även kallat till oss Etiopiens ambassadör vid flera tillfällen. Det som varit prioritet för oss är att han ska få tillgång till medicinsk behandling utanför Etiopien och det står vi fast vid, säger han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.