Ann-Charlotte Granath (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att frågan om Ljusne hälsocentral måste utredas. Foto: Privat/SVT

Förutsättningar för hälsocentral i Ljusne ska utredas

Publicerad

Under onsdagen fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg ett beslut om att utreda förutsättningar för att bedriva en hälsocentral i Ljusne i regionens regi. Samtidigt beslutade nämnden att förbereda en ansökan om en sådan verksamhet.  

– Man kan inte bara fatta ett beslut på uppstuds. Det enda ansvariga är att ta fram ett underlag först, säger Ann-Charlotte Granath (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men nämndens ordförande ville först inte utreda frågan.

– Vi vet redan att det är svårare att bedriva små hälsocentraler, det behöver inte utredas, säger Jan Lahenkorva (S) nämndens ordförande.

Politiska partierna oeniga

Då de politiska partierna var oeniga, blev det ett motstridigt beslut om att både utreda förutsättningarna för att bedriva en hälsocentral i Ljusne i regionens regi, samt om att förbereda en ansökan för en sådan. Frågan kommer att snabbutredas till nästa nämndsmöte den 9 november. 

Bakgrunden är att det nuvarande företag som driver hälsocentralen i Ljusne, Premicare, har begärt att säga upp avtalet på grund av personalbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.