Hör förvaltningschefen, Jan Kroppegård, berätta om när FSC-certifieringen försvann i klippet ovan. Foto: Mia Rydell

Förvaltningschefen tar på sig ansvaret för FSC-certifieringen

Publicerad

Hudiksvalls kommun har i drygt ett decennium gått ut med att vara FSC-certifierad, som är en märkning för hållbart skogsbruk, utan att faktiskt inneha certifieringen. Det rapporterade vi om under onsdagen. Förvaltningschef på Tekniska förvaltningen Jan Kroppegård medger att det inte gått rätt till och tar på sig ansvaret.

– Vi har misslyckats och det får ligga på oss, säger förvaltningschef Jan Kroppegård och fortsätter.

– Jag vet inte hur, men den stoppades och då gick luften ur eftersom vi jobbat hårt med försäljningen. Sen har det fallit lite i glömska vi har inte förnyat den här FSC-märkningen och frågan har heller aldrig kommit upp.

Avverkningen vid Galgberget

Han antar att beslutet att bli FSC-certifierat var politiskt och medger att politiker och tjänstemän borde ha fått veta om när den togs bort. Kroppegård menar att fokus låg på försäljningen.

Mailet som skickades på morgonen samma dag som kommunfullmäktige ägde rum den 24 maj. Foto: Gunnar Orvegård
Hudiksvalls kommun blev certifierad 1999 men har sedan ungefär nio år inte haft kvar certifieringen. Foto: Hudiksvalls kommun/ Montage: Gunnar Orvegård

Han tror att frågan från och med nu kommer att ha en annan ställning och att de kommer få uppdraget att förnya certifieringen. 

– Nu blir det ju en förändring och jag är helt övertygad om att vi kommer att få ett nytt politiskt uppdrag om att förnya den här certifieringen och då kommer frågan komma upp på dagordningen regelbundet, det blir en systematik. Det är jättepositivt, säger Kroppegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkningen vid Galgberget

Mer i ämnet