Naturskyddsföreningen i Gävleborg JO-anmäler Hudiksvalls kommun för avverkningen på Galgberget Foto: Mia Rydell

Naturskyddsföreningen Gävleborg JO-anmäler Hudiksvalls kommun för avverkningen på Galgberget

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen i Gävleborg skriver i sin anmälan att Hudiksvalls kommun inte har tagit hänsyn till de stora naturvärden som funnits i området. De har inte heller hörsammat och tagit hänsyn till Skogsstyrelsens begäran om samråd och uttalande om att ingen avverkning fick ske i detta nyckelbiotop-klassade område.

SVT Gävleborg har tidigare rapporterat om avverkning på Galgberget. Naturskyddsföreningen menar att beslutet om avverkning har varit förhastat och inte gjorts professionellt med tillräcklig kunskap eller följt myndigheters rekommendationer och riktlinjer.

Den 29 mars avverkades skyndsamt ungefär en halv hektar skog på Galgberget i Hudiksvall trots de skyddsvärda arter som lever där.

Enligt Naturskyddsföreningen borde Hudiksvalls kommun ha följt praxis som används i andra naturområden med höga skyddsvärden, där man för hand med hjälp av motorsåg och arborister fäller de enstaka träd som kan utgöra en fara. Då hade den avsevärda negativa påverkan på detta skyddsvärda område kunnat undvikas. Man hade ändå säkerställt att de få träd som eventuellt kunnat utgöra en fara tagits bort, skriver de i sin JO-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkningen vid Galgberget

Mer i ämnet