Hör om när Magnus Andersson från naturskyddsföreningen försökte stoppa avverkningsmaskinen i klippet. Foto: Mia Rydell

Han försökte stoppa skogsmaskinen på Galgberget – ”Jag var alldeles förtvivlad”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbiologen Magnus Andersson är ordförande i Hudiksvallsbygdens Naturskyddsförening och är en av dem som inventerat skogen på Galgberget i Hudiksvall och funnit flera rödlistade arter. En marsdag kommer han cyklande på vägen när han ser avverkningsmaskinen kapa träd i nyckelbiotopen.

– De hade ju lovat att inte avverka här, säger Magnus Andersson.

Magnus Andersson menar att alla arter i naturen har ett egenvärde och det är viktigt för den biologiska mångfalden att arterna får leva vidare.

– Vi behöver skydda skogen framförallt för alla organismer som bor där men även för människan, friluftsliv och för att skogen ska bli mer uthållig och motståndskraftig mot klimatförändringar, säger Magnus Andersson.

Avverkningen vid Galgberget

Att avverka områden med höga naturvärden gör det svårare för olika arter av växter och djur att överleva.

– Varje sådan kvarvarande livsmiljö utgör en viktig pusselbit för att naturskogens mer specialiserade arter ska kunna leva kvar i vårt skogslandskap. De gamla eller döda träden hyser exempelvis vedlevande skalbaggar som i sin tur är föda för ovanliga hackspettar, säger Magnus Andersson.

Skulle du säga att de som har ansvar tar ansvar för skogen?

– På sitt sätt gör de det, men det är ju mest för produktionen. Skogsvårdslagen i Sverige talar om likställda mål för produktion och naturvård men så är det verkligen inte i praktiken utan det är produktionen som styr. Man tar hänsyn men inte tillräckligt, säger Magnus Andersson.

Hör om när Magnus Andersson på Naturskyddsföreningen försökte stoppa avverkningsmaskinen i klippet ovan.

Detta är en granskning gjord av journaliststudenter på Mittuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkningen vid Galgberget

Mer i ämnet