Framtidens drivmedel i Sandviken – snart kan fossilt bränsle vara ett minne blott

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu finns två alternativ till fossilt bränsle: grön vätgas och el som drivmedel. Sandviken Pure Power satsar på båda alternativen.

Mats W Lundberg som är med och driver satsningen med den fjärde vätgasstationen i Sandviken spår en ljus framtid framförallt för grön vätgas. 2016 invigdes den fjärde vätgasstationen i Sverige. Den första utanför storstäderna. Mats W Lundberg tror att grön vätgas kommer att bli större jämfört med el som drivmedel.

– Förmodligen kommer grön vätgas bli större. Det finns så stor industriell användning av grön vätgas så att synergin mellan olika segment blir större, just därför att du har en större möjlighet att använda vätgasen bredare, säger Mats W Lundberg på Sandviken Pure Power.

Framtidens drivmedel – el eller grön vätgas

Åsikterna går isär när det kommer till framtidens drivmedel. Anders Grauers, docent på Chalmers i Göteborg, tror mer på el jämfört med grön vätgas.

– Det satsas inte så mycket på grön vätgas av fordonstillverkare och det kommer att bli billigare och mer energieffektivt att köra på el jämfört med grön vätgas, säger Anders Grauers.

Däremot är både Anders och Mats överens om att både grönt vätgas och el är bättre alternativ än dagens fossila bränslen ur ett miljöperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.