Foto: Markus Dahlberg/SVT

Från kulstötning till kulturbrott – Jimmy Nordin åtalas för skattjakten med metalldetektor

Uppdaterad
Publicerad

Flera mynt och kors samt en luskam – Jimmy Nordin hann samla på sig flera fornlämningar innan polisen beslagtog hans metalldetektor. Nu åtalas han för flera brott mot kulturmiljölagen.

Det var för drygt ett år sedan som länsstyrelsen i Gävleborgs blickar vändes mot Jimmy Nordins skattjakt. Han hade gjort flera fynd med sin metalldetektor men saknade rätt tillstånd. Han uppmanades då att lämna in fynden – vilket han senare gjorde – och det gick så långt att polisen beslagtog hans metalldetektor.

– Det är en fullkomligt idiotisk lag. Den måste ändras direkt, sa Jimmy Nordin till SVT Gävleborg när misstankarna uppdagades.

”De kan fängsla mig i 20 år”

Men åklagaren Arek Nowak gick på länsstyrelsens linje och i veckan lämnades en stämningsansökan in till Gävle tingsrätt. Där åtalas Jimmy Nordin för två fall av kulturmiljöbrott.

I en tidigare intervju med SVT Gävleborg uppgav Jimmy Nordin att han var redo att sitta i fängelse i 20 år för ”metalldetektor-letning.” Riktigt så allvarligt kommer det inte att bli då åklagaren anser att påföljden vid en eventuellt fällande dom bör bli dagsböter på totalt 4 800 kronor.

Vad gäller om man hittar ett fornfynd?

Ett fornfynd är, enligt kulturmiljölagen, ett föremål från förhistoriska eller äldre tider (före 1850) som saknar ägare när de hittas

Den som hittar ett fornfynd ska anmäla det till Länsstyrelsen

Den som hittar ett fornfynd som delvis består av guld, silver, brons eller annan kopparlegering är skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning

Detta gäller även för fynd där två eller fler föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans påträffas

Fornfynd och detaljer från fartygslämningar (skeppsvrak) får inte flyttas på eller plockas upp om fartyget kan antas ha förlist före år 1850

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.