Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Frida Vikgren om att hon inte har råd att bilpendla och andra bilister om priset. Foto: Stefan Larsson/SVT

Frida vill lämna jobbet i Gävle efter högt dieselpris – nu stiger priset igen

Uppdaterad
Publicerad

När den tillfälliga sänkningen av energiskatten försvinner den 1 oktober blir det åter dyrare att tanka. Det leder till 1,31 kronor dyrare bensin och diesel. – Det är för jävligt, säger Frida Vikgren.

Frida Vikgren bor i Tierp men jobbar skift i Gävle. Efter månader av skyhöga månadskostnader för diesel till bilen letar hon nu efter nytt jobb. För trots skattesänkningar sedan den 1 maj i år tycker hon att priset är för högt.

När en permanent och en tillfällig skattesänkning trädde i kraft den 1 maj blev det 1,80 kronor billigare per liter att tanka. Men nu kommer den tillfälliga skattesänkningen att försvinna – om än tillfälligt.

– Vi ser att det är osannolikt att regeringen och även riksdagen hinner förlänga den tillfälliga skattesänkningen. För det krävs ett beslut i riksdagen för att ändra en skatt. Vi har dessutom ingen ny regering på plats utan en övergångsregering, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.

Skatten kan slopas i vinter

Men nu kan ett nytt beslut tas av Sveriges riksdag inför vintern att slopa energiskatten helt. EU har gett Sverige okej till att ta bort energiskatten under en tremånadersperiod. Det skulle kunna minska skatten på bensin med över tre kronor per liter med moms och dieseln med över en krona per liter. Skatteintäkterna beräknas då minska med uppemot fyra miljarder under tremånadersperioden.

– Det blir något som den kommande regeringen får driva igenom, säger Jessica Alenius.

Hör Frida Vikgren och andra bilister om drivmedelspriset i videokippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.