Gravida kvinnor i Hälsingland kan nu andas ut. Foto: TT/SVT

Fritt fram att föda barn i Hudiksvall hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen och BB i Hudiksvall kommer att hålla öppet hela sommaren. Förslaget om stängning fick stark kritik och nu backar de ansvariga.

Det var i mitten av februari som förslaget om att stänga förlossningen och BB under en månad blev känt. Enligt planen som då presenterades skulle det handla om perioden från vecka 25 till vecka 28.

Förslaget har rört upp starka känslor både bland personal, allmänhet och politiker. Till exempel ansåg hälso- och sjukvårdsnämndens andre vice ordförande Maria Molin (M) att verksamheten inte hade försökt hitta en lösning, och att skicka mödrarna till andra orter också skulle bli dyrt.

– Det måste gå att lösa problemet, kosta vad det kosta vill, sade Molin till SVT i februari.

Ändrar sig

Nu kommer Helena Björkman, divisionschef för Operation och diagnostik i Region Gävleborg, med nytt besked.

– Nu har man tittat på helheten och kommit fram till att förlossningen och BB i Hudiksvall kommer att vara öppet hela sommaren. När det kommer till gynmottagningen så kan det bli så att det blir någon form av samverkan mellan Gävle och Hudiksvall, säger hon.

Hur lösningen ska se ut i praktiken är dock inte klart.

Fortsatt personalbrist

Anledningen till att förlossningen och BB föreslogs stänga under fyra veckor var svårigheter med bemanning och rekrytering. 

Har bemanningsläget inför sommaren förändrats?

– Helhetsbedömningen är att det ser ut som förra sommaren eller sämre. Förhoppningen är att få in mer personal under april månad. Vi jobbar fortfarande med schemaplaneringen inför sommaren, säger Helena Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer