Den här bilden av en spanande helikopter över Enskogenbranden fångade Marielle Korend Larsson som arbetade som kommunikatör under släckningsarbetet. Foto: Marielle Korend Larsson

Fröspridning efter Ljusdalsbrand kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren drabbades Sverige av svåra skogsbränder, bland annat i Kårböle i Hälsingland där 9 000 hektar brann. Men naturen återhämtar sig snabbt, och nu ska växtligheten i området följas med hjälp av särskilda fröfälla, rapporterar P4 Gävleborg.

– Det är en konstruktion som man använt mycket i Alperna, för att studera vindspridning av växter. Den ska ut ute i brandområdena i Ljusdals kommun och samla in frön för att se vad som återkoloniserar efter branden, säger biologen Petter Hillborg.

Han följer också utvecklingen i området med hjälp av fasta kameror. Björkar och andra träd vars rötter klarat sig i branden har redan skjutit nya skott. Även rallarros, lingonris och odon växer i brandområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet