Fart på isen vid Söderhamns hamninlopp. Foto: SVT

Full fart på isen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns deltagare i vinter-SM som gläds över att det inte kommit så mycket snö i år. Idag hölls tävlingar i skridskosegling vid Söderhamns hamninlopp och vi provade på denna udda sport.

SM-veckan lämnade arenorna för en stund och flyttade ner till Söderhamns havsinlopp under fredagen. Där hölls tävlingar i skridskosegling i fyra olika klasser, både på skridskor och med brädor och med olika typer av segel.

Tord Kvartsén var den ende deltagaren från Gävleborg. Han är van isjaktsseglare men gjorde tävlingsdebut i SM med draksegel som har sitt ursprung ända sedan 1800-talet.

SM-veckan i Söderhamn

– Det är väldigt halt och glider jättelätt. Vore det bara lite mer vind så skulle det vara alldeles perfekt. Jag vill inte ha för mycket vind eftersom jag inte kört det här förut så jag är glad att det blåser lite, säger Tord Kvartsén.

Farten och tystnaden tjusar

Vid dagens tävlingar var det totalt runt 20 deltagare i samtliga grenar. Det är en relativt liten sport, men det var många som tog chansen att få se loppen och det gladde Tord Kvartsén.

– Det är jättetrevligt. Det är nästan så att man får en tår i ögat.

Vad är tjusningen med issegling?

– Det är att man kan segla så fort utan att det bullrar. Det är fartkänslan överhuvudtaget, det är det som är det roliga. Isjakten är ännu roligare. Då går det ännu fortare och är inte lika jobbigt som det här.

Se inslaget här ovanför hur det gick när SVT Nyheter Gävleborgs reporter provade på skridskosegling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Söderhamn

Mer i ämnet