Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Applåder och visslingar i salongen. Foto: SVT

Missförhållande inom Glada Hudik-teatern – skådespelare kände sig illa bemött

Uppdaterad
Publicerad
En person inom Glada Hudik-teatern har känt sig dumförklarad och påhoppad av representanter inom teatern. Personen som har blivit utsatt har spelat in omkring 40 timmar material under flera år som bevis för den dåliga behandlingen. Nu riktar Hudiksvalls kommuns utredare kritik mot Glada Hudik-teatern och bedömer flera inträffade händelser som ett missförhållande.

Hudiksvalls kommuns utredning enligt lex Sarah visar att personen med funktionsnedsättning fått sin hälsa negativt påverkad på grund av hur representanter och en verksamhetsledare inom Glada Hudik-teatern uppträtt. Dialogen mellan representanterna för verksamheten och den enskilda personen har inte fungerat: ”Problemen har funnits under flera år och snarare eskalerat med tiden trots att verksamheten försökt hitta strategier och lösningar.”

40 timmars inspelning som bevis

Personen har känt sig dumförklarad och påhoppad och bland annat drabbats av en panikattack. För att styrka sin vardagssituationen har personen ungefär 40 timmar med inspelat material som sträcker sig över flera års tid. I vissa fall har personerna som förekommer i inspelningarna inte vetat om att de spelats in.

Felriktat fokus

Glada Hudik-teatern får också kritik för att de inte lever upp till de krav som ställs för att ta hand om personer med funktionsnedsättning. Av intervjuerna framgår att mycket fokus läggs på att få fram teateruppsättningar av hög kvalitet. Vilket har lett till att man vid rekryteringar av personal tittar mer på kompetens inom kultur än inom arbete med funktionsnedsättning.

Att man under flera års tid prioriterat kulturkompetens riskerar att vara till nackdel för de funktionsnedsatta personer man jobbar med då kompetens inom funktionsnedsättning inte prioriterats.

SVT har sökt Glada Hudik-teaterns verksamhetschef Pär Johansson för en kommentar.

Hör Hudiksvalls kommunchef, Bengt Friberg, kommentera missförhållandet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer